Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium
Pro veřejnost

Pro veřejnost

Pro veřejnost
Pro studenty

Pro studenty

Pro studenty

BIO produkty našim žákům chutnaly

Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Královéhradeckém kraji měli možnost naši žáci na semináři, který pořádal Bioinstitut, o.p.s. Uskutečnil se v pátek 27. dubna. Naše škola je totiž zapojena do projektu Skutečně zdravá škola, který se

BIO produkty našim žákům chutnaly

Česká veřejnost se stále více zajímá o místní potraviny, o kvalitu jídla a také o způsoby, jakými jsou pěstovány plodiny a chována hospodářská zvířata, jejichž produkty následně konzumujeme.

Roste zájem také o možnosti, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt BIO v regionu, jehož cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.

Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Královéhradeckém kraji měli možnost naši žáci na semináři, který pořádal Bioinstitut, o.p.s. Uskutečnil se v pátek 27. dubna. Naše škola je totiž zapojena do projektu Skutečně zdravá škola, který se rovněž snaží o propojení spotřebitelů s lokálními výrobci potravin a biopotravin. Bio v regionu tedy k nám do Teplic nad Metují nemířilo náhodně. Hlavním tématem bylo pěstování zeleniny a ovoce v ekologickém zemědělství a jeho zpracování.

V úvodu semináře představil pan Milan Berka (KEZ o.p.s.) pravidla certifikace a značení biopotravin. Jak se vaří z biopotravin a jaké výhody přináší spolupráce s lokálními dodavateli, přiblížila paní Hana Řehořková (Biofarma Pod Hájkem s.r.o.), která je povoláním ekologický zemědělec i akreditovaný poradce MZe. Svůj příběh o podnikání v sektoru bio provázaný se stravováním i obchodem poodhalila majitelka prodejen zdravé výživy, výrobny pekařských výrobků a jídelny v Hradci Králové Jana Lukešová (Bazalka s.r.o.). Seminář uzavřela Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o.p.s.) prezentací o rozsahu a dostupnosti bioprodukce v Královéhradeckém kraji a s avízem na ekozemědělské akce v roce 2018.

To ale nebylo vše. Pro účastníky semináře byla připravena ochutnávka pokrmů z bio surovin, kterou připravili sami naši studenti v rámci společného vaření před seminářem pod vedením Hany Řehořkové, která provozuje farmářskou restauraci v obci Horní Branná.

Akce se skvěle povedla a my jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o biopotravinách, které jistě použijeme i v běžném životě. Vyrobené a připravené laskominy právě z biopotravin nás velmi nadchly. Žákům se tento seminář moc líbil. Pro ilustraci uvádím pár studentských postřehů…

…Ode dneška jím jenom biopotraviny…

…Ty hovězí bio řízečky neměly chybu….

…Seminář byl opravdu nesmírně zajímavý…

…Mně hodně chutnaly bio bagety a smoothie…

…Rád bych jedl jenom potraviny bez chemie a podobných látek…

…Seminář o zdravé výživě předčil má očekávání. A navíc mi chutnalo skoro všechno, co

   jsem tady okusila. Rozhodně něco podobného zkusím připravit i doma pro rodinu…

    Vlasta Drobná

Bakaláři

Přihlášení do programu pro školní administrativu Bakaláři.

Bakaláři

Dostupnost webové aplikace je omezena každý den mezi 15:00-22:30 hod.

Newsletter

Chcete, abychom Vám zasílali novinky na e-mail? Napište Váš e-mail do formuláře a potvrďte. V případě, že již nemáte zájem o odběr novinek, stiskněte odebrat.


Facebook