Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium
Pro veřejnost

Pro veřejnost

Pro veřejnost
Pro studenty

Pro studenty

Pro studenty

Projekt byl ukončen.

Název programu: Erasmus +, mobility

Název projektu: :  „Učíme se v Evropě“ s číslem 2014-1-CZ01-KA102-000018.

Předpokládané datum zahájení projektu: 1. 11. 2014

Předpokládané datum ukončení projektu: 31. 10. 2015

Cíle projektu:

Hlavním cílem projektu „Učíme se v Evropě“ je umožnit žákům SŠHSS Teplice nad Metují prostřednictvím stáže v Itálii získat nové odborné kompetence z gastronomického oboru, rozšířit jejich jazykové, komunikační a profesní kompetence a motivovat účastníky stáže pro další vzdělávání.

Výsledky projektu:

V květnu 2015 se 25 studentů z naší školy zúčastnilo, v rámci programu Erasmus +  s názvem UČÍME SE V EVROPĚ registrovaného pod číslem 2014-1-CZ01-KA102-000018, vzdělávacího programu podle pravidel ECVET - STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY v Itáliiv v Cesenatico. Pracovním jazykem studentů v Itálii byla angličtina. V rámci přípravy na stáž jsme žáky připravovali v základech italštiny, aby se domluvili v obchodě, v místní dopravě a při běžných denních činnostech. Některé žáky studium motivovalo a italštině se věnují dál, většina zůstala u angličtiny, a získala velkou motivaci pro další studium.

Vzdělávací program byl upraven zvlášť pro číšníky, kterých odjelo 13 žáků a zvlášť pro kuchaře, kterých odjelo 12 žáků. Učební jednotka zahrnovala teoretickou i praktickou výuku. Na teoretickou přípravu žáci chodili do místní gastronomické školy. Číšníci si osvojili především typické pokrmy italské a středomořské kuchyně a naučili se znát základní potraviny pro výrobu. V Italské restauraci získali dovednosti z prostírání stolů a zakládání příborů podle místních zvyklostí. Komunikovali s hosty, vyřizovali jejich objednávky a servírovali hostům pokrmy. Přesvědčili se, že každá země má jiné portfolio nápojů, které nabízejí svým hostům, že využívají jiná pravidla i při přípravě míchaných nápojů.  V Itálii se totiž neodměřují ingredience odměrkou, ale počítají se tzv. „bubliny“. Tuto techniku mají barmani natolik zvládnutou, že je i přes to, že nepoužívají dokonalá měřidla objemu, dostanou do nápoje správné množství požadované ingredience.

Moderní zařízení hotelu, restaurace i kavárny studenty spíše vystrašilo. Báli se, aby moderní stroje nepoškodili. Číšníci si dost rychle osvojili práci s kávovarem a po dalším proškolení nebyl problém používat myčku či leštičku na sklo nebo na příbory či další moderní technologie. Kuchařskému řemeslu se jelo přiučit 12 žáků. Program se jmenoval stejně STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY, ale byl více zaměřen na výrobu pokrmů. Žáci se naučili připravovat více než 50 různých středomořských specialit.  Cvičili především přípravu ryb a mořských plodů. S tím se u nás moc nesetkávají. Učili se nakupovat čerstvé suroviny, předběžnou přípravu ryb, která zahrnovala hlavně vykuchání a odstranění všech nejedlých částí. Používání neznámých nebo v naší kuchyni méně používaných druhů zeleniny a ovoce umožnilo žákům poznat nové chutě i nové možnosti v přípravě jídel. Pod vedením italských kuchařů se používání různých technologických zařízení stalo hračkou.

Všichni stážisté zakončili vzdělávací program závěrečnou zkouškou, kterou všichni zvládli úspěšně. Kuchaři připravovali dva pokrmy. Jeden pokrm, který se v průběhu stáže naučili a druhý pokrm dle vlastní fantazie. Číšníci připravovali pracoviště pro příchod hostů, prostřeli stůl a obsluhovali hosty na svěřeném úseku. Kreativnějším úkolem byla příprava dvou porcí míchaného nápoje. Žáci volili koktejly pestré, barevné, krátké i dlouhé. Některé koktejly byly dokonce i na bázi kávy.

Velkým přínosem pro rozvoj sociálních kompetencí bylo i aktivní trávení volného času. Ve volném čase vznikala nová přátelství, žáci se věnovali sportu, odpočinku, ale také dalším vzdělávacím aktivitám, které probíhali formou exkurzí. Velmi zajímavá byla exkurze do výrobny olivového oleje.  Všem žákům se v Itálii líbilo, skoro všichni byli v zahraničí poprvé a rádi by se do Itálie vrátili.

Veronika Pušová, žákyně 1. M: „Italská kuchyně mi připadá velmi jednoduchá a zajímavá, ráda bych se v budoucnu vrátila do Itálie na delší dobu. Pracovat a naučit se vařit další jídla. Nejoblíbenější recept? Asi Špagety s mořskými plody a s peperonccini (olivový olej s chilli papričkami), posypané sýrem Parmazán.“

Název programu: Erasmus +, mobility

Název projektu: :  „Učíme se v Evropě“ s číslem 2014-1-CZ01-KA102-000018.

Předpokládané datum zahájení projektu: 1. 11. 2014

Předpokládané datum ukončení projektu: 31. 10. 2015

Cíle projektu:

Hlavním cílem projektu „Učíme se v Evropě“ je umožnit žákům SŠHSS Teplice nad Metují prostřednictvím stáže v Itálii získat nové odborné kompetence z gastronomického oboru, rozšířit jejich jazykové, komunikační a profesní kompetence a motivovat účastníky stáže pro další vzdělávání.

Naše škola se nachází v Broumovském výběžku, kde je v současné době velká nezaměstnanost. Do školy chodí děti nezaměstnaných rodičů, bez vyšších osobních i profesních cílů. Stáž jim umožní získat přehled o požadavcích zaměstnanosti v EU a rozšíří jejich osobní i profesní rozvoj. Přesvědčí se o různých možnostech zaměstnání v EU, a to je bude motivovat k učení cizích jazyků a dalšímu vzdělávání ve svém oboru.

Cílem projektu je také prevence proti nezaměstnanosti a zvýšení zájmu o odborné vzdělávání.

Projekt je založen na spolupráci předkladatele projektu s Hotelem Raffaello di Zecca Salvatore, Via Gramsci 37, 470 43 Gatteo Marev Itálii

Schválené klíčové aktivity:

Stáž v Itálii pro 25 žáků na 14 dní, termín květen 2015

Schválená dotace: 46 112  EUR

Bakaláři

Přihlášení do programu pro školní administrativu Bakaláři.

Bakaláři

Dostupnost webové aplikace je omezena každý den mezi 15:00-22:30 hod.

Newsletter

Chcete, abychom Vám zasílali novinky na e-mail? Napište Váš e-mail do formuláře a potvrďte. V případě, že již nemáte zájem o odběr novinek, stiskněte odebrat.


Facebook