Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium
Pro veřejnost

Pro veřejnost

Pro veřejnost
Pro studenty

Pro studenty

Pro studenty

Název programu: Erasmus +, mobility

Název projektu: :  „Gastronomie bez hranic – učíme se pro život“
s číslem 2016-1-CZ01-KA102-023142.

Předpokládané datum zahájení projektu: 1. 11. 2016

Předpokládané datum ukončení projektu: 31. 10. 2017

Cíle projektu:

Hlavním cílem projektu „Gastronomie bez hranic – učíme se pro život“ je umožnit žákům SŠHSS Teplice nad Metují prostřednictvím stáže v Itálii získat nové odborné kompetence z gastronomického oboru, rozšířit jejich jazykové, komunikační a profesní kompetence a motivovat účastníky stáže pro další vzdělávání.

Naše škola se nachází v Broumovském výběžku, kde je v současné době velká nezaměstnanost. Do školy chodí děti nezaměstnaných rodičů, bez vyšších osobních i profesních cílů. Stáž jim umožní získat přehled o požadavcích zaměstnanosti v EU a rozšíří jejich osobní i profesní rozvoj. Přesvědčí se o různých možnostech zaměstnání v EU, a to je bude motivovat k učení cizích jazyků a dalšímu vzdělávání ve svém oboru.

Cílem projektu je také prevence proti nezaměstnanosti a zvýšení zájmu o odborné vzdělávání.

Projekt je založen na spolupráci předkladatele projektu s Hotelem Raffaello di Zecca Salvatore, Via Gramsci 37, 470 43 Gatteo Mare v Itálii

Schválené klíčové aktivity:

Stáž v Itálii pro 12 žáků na 14 dní, termín květen 2017 a 12 žáků na 14 dní, termín červen 2017

Schválená dotace:  49 242  EUR

Popis projektu:

V květnu 2017 se 24 studentů z naší školy zúčastnilo, v rámci programu Erasmus +  s názvem „Gastronomie bez hranic - učíme se pro život“ registrovaného pod číslem 2016-1-CZ01-KA102-023142 vzdělávacího programu podle pravidel ECVET - STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY.  Partnerem projektu v Itálii byl Hotel Raffaello v Cesenatico.  Původně jsme plánovali dva běhy po 12 žácích. Při přípravě projektu jsme byli dohodnuti s ředitelem hotelu na první běh v květnu 2017 a druhý běh v červnu 2017. Hotel změnil svoje stanovisko a pro druhý běh nám dal termín v září 2017, který jsme nemohli přijmout, z důvodů plánovaných náhradních a opravných maturitních a závěrečných zkoušek.  Po dlouhé komunikaci s hotelem přistoupili na to, že všichni žáci přijedou najednou a budou mít program “zrcadlově” oddělený. Informovali jsme o tom Národní agenturu a spojení běhů v jeden s odděleným programem nám bylo schváleno.

Zrcadlový program znamenal – že byly odděleny dvě skupiny po 12 žácích. V každé bylo 6 číšníků a 6 kuchařů. Když měla jedna skupiny teoretickou výuku, druhá skupiny pracovala v hotelu Raffaello  a v Hotelu Flamingo.  Všichni číšníci měli společný workshop Míchané nápoje spojený s návštěvou Gastronomické školy v Cervii.  Kuchaři měli jeden workshop na téma: Ryby a mořské plody ve škole IAL Cesenatico také spojený. Pracovním jazykem studentů v Itálii byla angličtina. V rámci přípravy na stáž jsme žáky připravovali v základech italštiny, aby se domluvili v obchodě, v místní dopravě a při běžných denních činnostech. Některé žáky studium motivovalo a italštině se věnují dál, většina zůstala u angličtiny, ale získala velkou motivaci pro další studium cizího jazyka.

Vzdělávací program byl upraven zvlášť pro číšníky, kterých odjelo 12 žáků a zvlášť pro kuchaře, kterých odjelo 12 žáků. Učební jednotka zahrnovala teoretickou i praktickou výuku. Přijímající organizace hotel Raffaelo spoluprace s gastronomickou školou IAL Cesenatico. Zaměstanci hotelu vykonávají lektorskou práci pro školu. Část výukového programu pro stážisty zajistila právě v gastronomické škole. Jednalo se především o teoretickou výuku a absolvovali ve škole dva praktické workshopy.  Číšníci si osvojili především typické pokrmy italské a středomořské kuchyně a naučili se znát základní potraviny pro výrobu. V Italské restauraci získali dovednosti z prostírání stolů a zakládání příborů podle místních zvyklostí. Komunikovali s hosty, vyřizovali jejich objednávky a servírovali hostům pokrmy. Přesvědčili se, že každá země má jiné portfolio nápojů, které nabízejí svým hostům, že využívají jiná pravidla i při přípravě míchaných nápojů.  V Itálii se totiž neodměřují ingredience odměrkou, ale počítají se tzv. „bubliny“. Tuto techniku mají italští barmani natolik zvládnutou, že je i přes to, že nepoužívají dokonalá měřidla objemu, dostanou do nápoje správné množství požadované ingredience.

Moderní zařízení hotelu, restaurace i kavárny studenty spíše vystrašilo. Báli se, aby moderní stroje nepoškodili. Číšníci si dost rychle osvojili práci s kávovarem a po dalším proškolení nebyl problém používat myčku či leštičku na sklo nebo na příbory či další moderní technologie. Kuchařskému řemeslu se jelo přiučit 12 žáků. Program se jmenoval stejně STŘEDOMOŘSKÉ SPECIALITY, ale byl více zaměřen na výrobu pokrmů. Žáci se naučili připravovat více než 50 různých středomořských specialit.  Cvičili především přípravu ryb a mořských plodů. S tím se u nás moc nesetkávají. Učili se nakupovat čerstvé suroviny, předběžnou přípravu ryb, která zahrnovala hlavně vykuchání a odstranění všech nejedlých částí. Používání neznámých nebo v naší kuchyni méně používaných druhů zeleniny a ovoce umožnilo žákům poznat nové chutě i nové možnosti v přípravě jídel. Pod vedením italských kuchařů se používání různých technologických zařízení stalo hračkou.

Všichni stážisté zakončili vzdělávací program závěrečnou zkouškou, kterou všichni zvládli úspěšně. Kuchaři připravovali dva pokrmy. Jeden pokrm, který se v průběhu stáže naučili a druhý pokrm dle vlastní fantazie. Číšníci připravovali pracoviště pro příchod hostů, prostřeli stůl a obsluhovali hosty na svěřeném úseku. Kreativnějším úkolem byla příprava dvou porcí míchaného nápoje. Žáci volili koktejly pestré, barevné, krátké i dlouhé. Některé koktejly byly dokonce i na bázi kávy.

Velkým přínosem pro rozvoj sociálních kompetencí bylo i aktivní trávení volného času. Ve volném čase vznikala nová přátelství, žáci se věnovali sportu, odpočinku, ale také dalším vzdělávacím aktivitám, které probíhali formou exkurzí. Velmi zajímavá byla exkurze do výrobny olivového oleje.  Všem žákům se v Itálii líbilo, skoro všichni byli v zahraničí poprvé a rádi by se do Itálie vrátili.  Po návratu ze stáže jsme provedli dotazníkové šetření.  Všem žákům se stáž velmi líbila a naučili se zde něco nového. Pouze 62 % by chtělo jet na další stáž do Itálie, ostatní žáci chtějí jet na zahraniční stáž do jiné země.

Fotografie

Bakaláři

Přihlášení do programu pro školní administrativu Bakaláři.

Bakaláři

Dostupnost webové aplikace je omezena každý den mezi 15:00-22:30 hod.

Newsletter

Chcete, abychom Vám zasílali novinky na e-mail? Napište Váš e-mail do formuláře a potvrďte. V případě, že již nemáte zájem o odběr novinek, stiskněte odebrat.


Facebook