Název programu: Rozvoj tvůrčích schopností a dovedností dětí a mládeže - rozvoj talentů
Název projektu: Kreativním gastronomem již na střední škole II
Předpokládané datum zahájení projektu: 22. 11. 2013
Předpokládané datum ukončení projektu: 30. 06. 2014
Cíle projektu:
Cílem projektu je vyhledat žáky s praktickým nadáním v oboru číšník, barman a v oboru hotelnictví a rozvíjet jejich talent dovednostním tréninkem. Podpora účasti těchto žáků na soutěžích pořádaných odbornými asociacemi.
Schválené klíčové aktivity:
I. část školní soutěže, výběr žáků
II. práce se žáky nad rámec výuky – každé pondělí odpoledne od 15 – 17 hodin
III. příprava na soutěž pořádanou odbornými asociacemi
Schválená dotace: 16 000,- Kč
Projekt "Kreativním gastronomem již na střední škole II" proběhl podle plánovaných fází.
V letošním školním roce se soutěž v rámci projektu „Ukaž, co umíš!“ konala 22. listopadu 2014 v rámci školního dne otevřených dveří „Gastrodne“.
Kreativní kuchař: Celkem se žáci kroužku Kreativní kuchař zúčastnili několika veřejných vystoupení s ukázkou kreativní gastronomie. Zúčastnili se celkem tří soutěží. 1. Gastrojunior Brno 2014. V regionálním kole se soutěžícímu bohužel výrobek nepovedl tak, jak si ho připravil a do finále nepostoupil. 2. Svačina roku s Rio Mare. Soutěž byla dvoukolová. První kolo bylo korespondenční – zaslal se recept výrobku a fotografie. Náš tým postoupil do finále z 96 účastníků do finálové dvanáctky. Náš soutěžící vybojoval bramborovou medaili – 4. místo. Také 3. Soutěž Gastrohradec 2014 nám přinesla čtvrté místo z 28 účastníků. Na „bedně“ jsme letos nestáli, ale jsem přesvědčena, že zkušenosti z přípravy naši žáci zúročí v dalším profesním životě. Práce žáky velmi bavila a hlavně si pěstují profesní hrdost a kreativitu, kterou použijí i při přípravě a servisu jednoduchých jídel.
Účastníci barmanského kroužku se také zúčastnili tří soutěží. První soutěž Gastrojunior Brno 2014. V regionálním kole jsme byli úspěšní a postoupili jsme do finále do Brna. Tam už to bylo horší. Úkol jsme splnili, ale potřebovali jsme více času. Trestné body nás katapultovaly do stříbrného pásma. Druhá soutěž byla pro barmany úspěšnější. Soutěžící vybojovala 3. místo v CARIBBEAN SOFT PHILIBERT ROUTIN CUP 2014 ve Velkém Meziříčí. Třetí soutěž Gastroštafeta 2014 ve Velkém Meziříčí byla úspěšná a 5. místo z 35 účastníků není úplně špatné.
Žáci, kteří se nominovali na soutěže, pod tíhou trémy a zodpovědnosti udělali vždy drobnou chybu, pro kterou nedosáhli na ocenění své práce. Ve dvou případech se jednalo pouze o jeden bod. Jednalo se převážně o žáky prvního ročníku. V příštím školním roce navazujeme na tento projekt a věřím, že výsledky budou příznivější.
Kreativita našich žáků, individuální přístup a možnost realizovat vlastní nápady se tak zúročil.
Cílem projektu bylo vyhledat žáky s praktickým nadáním v oboru číšník, barman a v oboru hotelnictví a rozvíjet jejich talent dovednostním tréninkem. Cíle projektu byly naplněny.