Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium

Pro zájemce o studium
Pro veřejnost

Pro veřejnost

Pro veřejnost
Pro studenty

Pro studenty

Pro studenty

Název programu: Rozvoj tvůrčích schopností a dovedností dětí a mládeže - rozvoj talentů

Název projektu: Kreativním gastronomem již na střední škole IV

Předpokládané datum zahájení projektu: 20. 11. 2014

Předpokládané datum ukončení projektu: 30. 06. 2015

Cíle projektu:

Cílem projektu je vyhledat žáky s praktickým nadáním v oboru číšník, barman a v oboru hotelnictví a rozvíjet jejich talent dovednostním tréninkem. Podpora účasti těchto žáků na soutěžích pořádaných odbornými asociacemi.

Schválené klíčové aktivity:

I. část školní soutěže, výběr žáků

II. práce se žáky nad rámec výuky

III. příprava na soutěž pořádanou odbornými asociacemi

Schválená dotace: 20 000,- Kč

Závěrečná zpráva:

Projekt "Kreativním gastronomem již na střední škole III" proběhl tradičně, podle plánovaných fází.

V letošním školním roce se soutěž v rámci projektu „Ukaž, co umíš!“ konala 23. listopadu 2014 v rámci školního dne otevřených dveří „Gastrodne“. Do školního kola se přihlásilo 26 kuchařů a 12 číšníků. Úkolem pro žáky kuchařského oboru bylo připravit jednoduchý salát s přípravou surovin před hostem. Číšníci připravovali míchané nápoje včetně ozdoby před zraky hostů. Bylo vybráno celkem 11 žáků. Šest žáků pro obor kuchař a pět pro obor číšník. Celkem v kroužku Kreativní kuchař pracovalo 8 žáků. Šest žáků bylo vybráno ze soutěže a tři žáci druhého a třetího ročníku postupovali z loňského roku. Kroužek vedl učitel odborného výcviku Jiří Hencl. Žáci se podíleli na různých menších akcích, kde měli prostor pro svoji kreativitu. Absolvovali několik veřejných vystoupení s ukázkou kreativní gastronomie. Zúčastnili se několika soutěží. Tradiční soutěž Gastrojunior Bidvest Cup Brno 2015 začínala regionálním kolem.  Zúčastnil se jeden kuchař – Lukáš Rejmont, který ve školním kole předvedl nejlepší výrobek a za číšníky byl nominován Martin Kostelecký. Oba žáci v kroužku (kterému se mezi žáky říká pouze Kreativ) pracují tři roky. Finále v Brně se konalo v lednu 2015. Lukáš svůj soutěžní úkol splnil a Martin se soutěže nemohl zúčastnit. Dva dny před soutěží si poranil ruku. Působení obou žáků v projektu, se výrazně odrazilo i na výsledcích na praktické závěrečné zkoušce. Jejich pokrmy byly velmi zajímavé, prostě kreativní. Druhý ročník soutěže Svačina roku s Rio Mare byl pro nás výzvou. Soutěž byla opět dvoukolová. První kolo bylo korespondenční – žáci zaslali se recept a fotografii výrobku. Soutěže se zúčastnilo 112 studentů z 31 středních škol. Náš žák postoupil do finálové dvanáctky.  Mezi první tři místa náš výrobek nepostoupil. Podle bodů odhadujeme 5. – 6. místo.  Soutěž Gastrohradec 2015 nám přinesla třetí místo v kategorii junior - kadet. Práce na tuto soutěž se zahajují hned v počátku a celý tým se snaží vytvořit co nejlepší výrobky.

Číšníci – barmani pracovali pod vedením UOV pí Brandejsové a instruktorky Nikoly Otradovské. Nikola je bývalá žákyně, která v kroužku pracovala jako studentka a práce ji velmi bavila. Zúčastnila se různých soutěží s poměrně dobrými výsledky. Dnes má po maturitě a pracuje. Dojíždí do školy předávat své zkušenosti mladším žákům. V letošním školním roce jsme měli smůlu na úrazy. Martin Kostelecký si před finále soutěže poranil ruku a nemohl se zúčastnit. Ze zdravotních důvodů se nemohl zúčastnit soutěže ani Jiří Punar. Žák prvního ročníku, který má soutěžní zkušenosti pouze ze školních soutěží si odpoledne na fotbale vyvrknul kotník. Den před soutěží, vše bylo nachystáno, sbaleno, jsme museli účast na soutěži zrušit.

Žáci pracující v kroužku se podíleli na přípravě pohoštění pro hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France, který se zúčastnil slavnostního otevření rekonstruované cvičné kuchyně. To je nový cvičný prostor pro „ Kreativní gastronomy“.

Žáci své zkušenosti z přípravy zúročí v dalším profesním životě. Práce všechny velmi bavila a hlavně si pěstují profesní hrdost a kreativitu, kterou použijí i při přípravě a servisu jednoduchých jídel.

Kreativita našich žáků, individuální přístup a možnost realizovat vlastní nápady se tak zúročil.

Cílem projektu bylo vyhledat žáky s praktickým nadáním v oboru číšník, barman a v oboru hotelnictví a rozvíjet jejich talent dovednostním tréninkem. Cíle projektu byly naplněny.

Bakaláři

Přihlášení do programu pro školní administrativu Bakaláři.

Bakaláři

Dostupnost webové aplikace je omezena každý den mezi 15:00-22:30 hod.

Newsletter

Chcete, abychom Vám zasílali novinky na e-mail? Napište Váš e-mail do formuláře a potvrďte. V případě, že již nemáte zájem o odběr novinek, stiskněte odebrat.


Facebook