Název projektu: Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii
Číslo projektu: CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606
Popis projektu
Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.
Cyklus workshopů
„Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.
- Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.
- V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.
- Na základě zpracovaných úkolů a aktivity jsou poté žáci vybráni a nejlepší se účastní „Exekutivních a praktických týdnů“. Předpoklad účasti je cca 15 % až 40 % nejlepších žáků na školu.
Exekutivní a praktické týdny
Smyslem „Exekutivních a praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností. Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol. První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).
- 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).
- 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).
Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.
Projektové partnerství
Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 12 škol.
Školy zapojené v projektu
- SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,
- Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,
- Integrovaná střední škola, Jesenice,
- SŠHSS, Teplice nad Metují,
- Sřední škola hotelová a služeb, Kroměříž,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,
- Střední škola živnostenská Sokolov,
- SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,
- Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,
- Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod