Projektová výuka
VEDENÍ PRODEJNÍHO STŘEDISKA
PŘEDMĚT: HOTELOVÝ PROVOZ
Projektová výuka je součástí předmětu Hotelový provoz a navazuje na učební téma F&B Management. Cílem projektové výuky je naučit žáky všechny práce, které jsou spojené s prodejem zboží. Převzetí zboží na základě inventurního soupisu, kontrola zboží z hlediska kvality, záruční doby, obalu. Dalším procesem je příjem zboží formou příjemky, žák odhadne, kolik zboží bude potřebovat
a na základě objednávky ze skladu přijme zboží. Sortiment je nutné správně uskladnit v prodejní místnosti a označit zboží cenovkami. O velké přestávce probíhá vlastní prodej zboží. Součástí tohoto procesu je i zúčtování s hostem. Podle pravidel týmové práce si žáci sami rozdělují role, ve kterých se střídají. Žáci vedou evidenci tržeb a evidenci prodaných výrobků ze střediska školní kuchyně. Další činností jsou také práce po skončení provozu, úklid a příprava pracoviště na další provoz. Výuka trvá jeden týden. Poslední den žáci vytvoří inventurní soupis, vyúčtují účetní stav zásob a provedou inventarizaci. Celou výukou žáky provází učitel, který vede dílčí úkony a dohlíží na správnost.
Rozvoj klíčových a odborných kompetence při realizaci projektu:
- ověří správnost postupu i výsledku
- používá odbornou terminologii
- vyjadřuje se kultivovaně v mluveném projevu
- odhaduje a posuzuje reálně své osobní a odborné kvality
- jedná s odpovědností k sobě i druhým
- nabízí a poskytuje doplňkové služby
- aktivně dodržuje BOZP
- chápe kvalitu jako nástroj konkurenceschopnosti
Mezipředmětové vztahy:
UCE, EKO, PCO, MAM