Základní kurz vaření II
Kurz je určen všem zájemcům, kteří se chtějí naučit vařit na profesionální úrovni. Je pokračováním základního kurzu.
Naučí zájemce základní úpravy masa, šťávy a omáčky. Naučí je uvařit běžné pokrmy z jatečního masa, z drůbeže a ryb. Zaměřuje se na zvládnutí nezbytných hygienických návyků v gastronomii, dodržování technologických postupů a estetických požadavků při přípravě a expedici pokrmů. Kurz je ukončen písemnou a praktickou zkouškou. Absolventům bude vydáno osvědčení o absolvování kurzu. Po absolvování kurzu budete schopni spolupracovat v kuchyni se zkušeným kuchařem. Rozsah kurzu je 50 vyučovacích hodin.
Osnova kurzu
1. Předběžná příprava surovin
- odstraňování nejedlých částí
- příprava na další zpracování – krájení, mletí, naklepávání, plnění, špikování, kořenění, obalování
- využití surovin průmyslově připravených
2. Tepelné úpravy
- vaření
- dušení
- pečení
- smažení
- zadělávání
3. Technologické postupy přípravy pokrmů z masa
- vepřového
- hovězího
- drobů
- kuřecího
- rybího
4. Úprava omáček
- druhy omáček, dávkování, způsob podávání
- hnědé a bílé omáčky
- klasické omáčky české kuchyně